-------------------------------------------Voor meer foto's kan je steeds https://www.facebook.com/carinegorisphotography bezoeken ---------------------------------------------

zaterdag 5 februari 2011

Holiday Forum Zaterdag

Vandaag laten we de journalisten aan het woord, de reisjournalisten meer in het bijzonder. Marc Helsen en Jan Leyers waren te gast op het holiday-forum van het vakantiesalon in Brussel. Met Jan is dus de link naar de muziek weer snel gelegd want aansluitend had hij met Soulsister nog een concertje in Overijse.

Dwars door Afrika met trein en bus
Marc Helsen, journalist en schrijver, trok met het openbaar vervoer dwars door het Afrikaanse continent, van noord naar zuid. Hij reisde door Egypte, Soedan, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Mozambique en Zimbabwe.Tussen de plooien van dit onvervalste 'on the road'- verhaal krijg je antwoord op een paar prangende vragen. Hoe lang levert de Nijl nog water aan Egypte? Hoe werkt de sharia in Soedan? Waar ligt de slechtste weg van Afrika? In welke stad vind je de grootste sloppenwijjk van het continent? Hoe zijn de wildparken er na al die jaren oorlog aan toe in Mozambique? Hoe maak je van een condoom een voetbal? En, hoe gaat het, na twaalf jaar terreurbewind van Robert Mugabe, in Zimbabwe?

Dwars door Azië via de Grote Zijderoute
Marc Helsen reist zijn (voor)naamgenoot Marco Polo achterna vanuit Venetië tot in China. De reist loopt over de oude karavanwegen van de legendarische Zijderoute door Israël, Jordanië, Syrië, Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizstan tot in China. Om vanuit het Verre Oosten weer thuis te geraken, kiest Helsen ervoor om via Nepal, India, Pakistan, Iran, Turkije en de Balkan terug naar huis te rijden met een ouderwetse Royal Enfield motorfiets. Onderweg wachten moessonregens, zandstormen, Pathaanse moslimstrijders en de Iraanse politie...

De weg naar het Avondland
De weg naar het Avondland is een 11-delige reis- en cultuurreeks waarin televisiemaker, muzikant en filosoof Jan Leyers vanuit Ethiopië naar Europa reist: van de wieg van de mensheid naar het Avondland. Ondersteund door Thomas Cook trok hij door Ethiopië, Soedan, Egypte, Israel, Turkije, Georgië en Armenië, Rusland, Oekraïne, Polen, Duitsland en Nederland. Tijdens deze tocht werd hij geconfronteerd met mensen en culturen die heel andere waarden en normen hanteren dan wij. In een persoonlijk reisverslag vertelt Jan over de meest opvallende plaatsen en ontmoetingen tijdens deze lange reis naar het Avondland.
Alles in één zin samenvatten vond Jan geen goed idee. Hij gaf wel als reistip de stad Odessa in de Kaukasus mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten