-------------------------------------------Voor meer foto's kan je steeds https://www.facebook.com/carinegorisphotography bezoeken ---------------------------------------------

donderdag 11 november 2010

Gesloten hart - Ode aan Wannes Van de Velde

Samen met Stefan Wellens (orkestleider en arrangeur van de groep van Wannes Van De Velde) gingen Lucas Van den Eynde, Tiny Bertels, Kathleen Vandenhoudt en Tom Vanstiphout aan de slag met muziek en teksten van Wannes.

Natuurlijk kende ik Wannes en de stijl van zijn repertoire maar nog nooit had ik echt goed naar die teksten geluisterd. Hiervoor kreeg ik nu een uitgelezen kans.


Tom benadert het dialect van Wannes het best. Het is best gek een jonge muzikant op het podium te zien die je enkel kent als vertolker van Engelstalige songs maar nu voor de gelegenheid “uit de kast” mag komen in zijn eigen taal. Hij doet dit met bravoure.
Lucas kennen we natuurlijk als acteur in het betere Vlaamse filmwerk en hij verplaatst zich ook helemaal in de leefwereld van Wannes in deze songs.
Tiny was voor mij de onbekende maar van zodra ze haar pakkende stem laat horen, gaat er snel een belletje rinkelen. De reclamestem van het locale tuincentrum? Ze verrast en blijft verrassen. Mooi Tiny!
Kathleen mag de meer ruigere songs voor haar rekening nemen en dat past haar dan ook als een oude jas. Het lijkt wel of ze nooit iets anders deed maar dat geldt ook voor haar collega’s

Voor de songs kiezen ze heel verrassend niet voor de klassiekers en dat is een extra troef. Enkel de “Mansarde” (Kathleen) en “de Brug van Willebroek” (Tom) kan je echt tot het collectief Wannes Van de Velde repertoire benoemen.

Als we aan grote namen in onze kleine Vlaamse muziekwereld denken dan zijn het vooral de populaire uitvoerders die ons te binnen schieten. Maar als we echt naar het de diepe wortels van onze Vlaamse cultuur graven, dan kan je niet anders dan bij deze Sinjoor terecht komen. De parels van teksten in een authentieke taal ondersteund door een melancholisch maar indringend stukje muziek geven deze voorstelling helemaal het recht om zich een “ode aan Wannes” te noemen.


Een greep uit de playlist :
D'inkwiziese - 't Is Vloms, 't trekt oep gin kloête - Ik ston al jaren in de regen -Den erder meh iê schaap - Makrobiotisch - De brug van Willebroek - Marilou van de sextellefon - Gróenendaal - De zangers uit Athene - Den terminus vörbij

Voor meer info en data : http://www.demuziekfaktorij.be/

1 opmerking:

  1. Het was een warme avond, volgens één van de uitvoerende oude mensen muziek..Maar deze "relatief"jongere heeft hem die illusie echter even ontnomen, voor alle leeftijden geschikt en een pareltje van een avond!

    BeantwoordenVerwijderen