-------------------------------------------Voor meer foto's kan je steeds https://www.facebook.com/carinegorisphotography bezoeken ---------------------------------------------

donderdag 12 april 2012

Tom Vanstiphout @ de Roma Borgerhout

Gitarist Vanstiphout kreeg twee avonden in de Roma te Borgerhout ter beschikking om "iets te doen". Dat het geen afgemeten muziekavond zou worden, dat deed de titel al vermoeden en omdat we Tom een klein beetje kennen, werd dat ook niet verwacht. Het zou enkel de magie breken.
Fijn omringd door de muzikanten van het eerste uur (Steven Cornillie, Ceasar Janssens, Evert Verhees) spoelden de warme tonen van dit vriendengroepje al snel door de zaal. Toch nam Tom even de tijd om met zijn afstudeerstuk van het conservatorium te starten. Nadien valt duidelijk op dat Tom er vocaal op vooruit is gegaan. Zijn gitaarspel blijft erg sterk.
Al in het eerste deel, roept Tom zijn gasten op het podium en dat zijn deze avond niet van de minsten. Sam Vloemans, die de trompet terug de aandacht geeft die dit instrument verdiend, Jody Pijper, de onnavolgbare backing-vocal die Tom is trouw gebleven vanaf zijn eerste album, Pieter Embrechts, creatieve duizendpoot met een immer goed humeur en een kwinkslag bij de hand en Kris Wauters, broer van.
Ze nemen de achtergrondstemmen bij het nummer "More to me" voor hun rekening. Een nummer dat nog steeds staat als een huis, met stip.
De niet zo handige Tom merkt dat de batterij van zijn ipad dramatisch leegloopt en vraagt naar een aanwezige met een batterijlader. De chinese vrijwilliger is ene Kris Wauters die hem ook helpt bij het inpluggen. That's what friends are for.
In het tweede deel komen de gasten individueel aan bod en speelt Tom samen met Sam een muzikaal stukje dat de naam "Tom's Tune" kreeg. Pieter haalt zijn boerentoren en kathedraal nog eens boven en samen brengen ze het aangrijpende "Verlegen" van Bram Vermeulen. Kris hervalt in een oude gewoonte en brengt "Jersey Girl" van Tom Waits en ook nog een grijsgedraaide Clouseausong.
Als kers op de taart krijgen we ook het bezoek van gitarist Leendert Haaksma. Hij is leraar aan het conservatorium in Rotterdam en werkt als sessiemuzikant met verschillende artiesten waarvan de bekendste voor ons uiteraard Natalia is. Het is een plezier om die twee gasten samen bezig te zien met iets wat voor beide "hun" leven is. Als Tom daarbij dan ook nog eens zijn lievelingssong van Daniel Lanois inzet, komt de absolute top van hun kunnen uit het figuurlijke doosje. Kippevel (met of zonder verbindings"n" maar met heel veel emotie).
Gasten Bart Peeters, Jan Leyers en Coco Jr. zaten in de zaal en zagen dat het goed was.
Vanavond heb ik mijn handen laten rusten en ging er geen fototoestel de hoogte in. Het was waarnemen met ogen en oren en constateren dat we in dit kleine Belgenland toch wel heel veel talent hebben.
Merci Stip, the maker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten