-------------------------------------------Voor meer foto's kan je steeds https://www.facebook.com/carinegorisphotography bezoeken ---------------------------------------------

maandag 18 juli 2016

Antwerp Queer Arts Festival in ban van religie, gender en seks

Op meer dan vijf locaties in Antwerpen vindt van 6 tot 12 augustus het kunstenfestival Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) plaats. Verbondenheid creëren tussen mensen door mensen uit te dagen. Dat beoogt AQAF met een rijk aanbod aan muziek, film en beeldende kunst. ‘Wat zijn de perspectieven op seksualiteit en gender in het Midden-Oosten en Noord-Afrika? Wat betekende de Arabische Lente voor queers? Dat zijn de vragen waar onze kunstenaars antwoorden op geven’, vertelt Marcia Poelman van AQAF. 
‘AQAF wil de tijdsgeest begrijpen. Nuances tussen mensen en hun gender, hun godsdienst en hun seksualiteit: daar draait ons artistiek programma om. We hebben allemaal nood aan een werkelijkheid die minder zwartwit is dan voorgesteld in de media. Je kan perfect uit het Midden-Oosten komen, je een man voelen in een vrouwenlichaam én tegelijkertijd een moslim zijn. Alleen is dat bij ons nog niet overal doorgedrongen ’ aldus Poelman. 
Beeldende kunst in galerie Verbeeck –Van Dyck ( 6 t/m 14 augustus) 
Dit thema geeft aanleiding tot enkele artistieke bespiegelingen tijdens het Antwerp Queer Arts Festival. Zo stelt Mehdi-Georges Lahlou zijn werk tentoon in galerie Verbeeck-Van Dyck. Zijn foto’s en installaties raken een actuele snaar: hoe worden religieuze symbolen misbruikt om seksualiteitsbeleving te definiëren. Lahlou laat met een onbevangen blik de islam en het katholicisme elkaar raken op het terrein van gender en seksualiteit. 
Performance in A- Tower ( 10 augustus 2016) 
Het programma in de A-Tower zal bestaan uit een uitdagende cabaretvoorstelling van Midden-Oostendeskundige Mounir Samuel die af wil van de scheidslijn tussen man- en vrouw-zijn. Met de blog  ‘hoor, ik adem’ maakte Mounir een moedig statement tegen het binaire hokjesdenken dat uitgebreid werd besproken in de Nederlandse media. 
Theatermaker Mokhallad Rasem (Het Toneelhuis) brengt die avond met drie performers Body Revolution. Een video-installatie en performance waarin de impact van oorlog en revolutie op het lichaam wordt blootgelegd. Deze voorstelling gooide internationaal al hoge ogen. 
Andere deelnemende kunstenaar is Saleem Haddad. In A-Tower zal de schrijver die geboren werd in Koeweit en momenteel in London woont, zijn eerste boek Guapa presenteren. Lore Borremans (Jan Fabre/Troubleyn) danst een solo die ze speciaal maakte voor het festival. Gregory Frateur en Tijs Delbeke (Dez Mona) warmen het publiek op voor een nacht dansen met de Antwerpse skyline op de achtergrond.
Shakespeare-avond The 4th Choir in kapel Elzenveld (12 augustus 2016) 
Shakespeare stierf 400 jaar geleden (1616). Hij wordt op een bijzondere manier herdacht: het Londense holebivriendelijke koor The 4th Choir zingt de liefdessonnetten die hij schreef voor een jonge man. Daarmee zoekt The 4th Choir naar het antwoord op de meest controversiële vraag uit de theatergeschiedenis: was Shakespeare gay?
AQAF werkt ook dit jaar opnieuw samen met Antwerp Pride. Het volledige AQAF programma staat online op www.queerarts.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten