-------------------------------------------Voor meer foto's kan je steeds https://www.facebook.com/carinegorisphotography bezoeken ---------------------------------------------

maandag 23 maart 2009

Marc Vanhie & Vrienden

Marc Vanhie behoort tot de Vaderlandse Popgeschiedenis. In de vroege jaren tachtig maakte hij furore met The Bet en sindsdien schreef hij liedjes voor o.a. Clouseau.
Marc komt in dit programma naar voor als “storyteller”, hij vertelt zijn eigen levensverhaal en illustreert dat met de liedjes die hij onderweg heeft gemaakt. Kris Wauters, Billie en Sarah zijn de vrienden die hem daarbij komen bijstaan.
Een heel erg bijzonder concertje.


Marc neemt ons mee in de wereld van het liedjes schrijven en begon met een aantal korte instrumentale stukjes. Het viel me op hoe hij zich enorm concentreert vooraleer hij z'n vingers op de toetsen zet. Net alsof hij de muziekenergie letterlijk inademt voor hij begint. De toon was meteen gezet. Ik kreeg al vrij vroeg in de gaten dat dit een heel speciaal concertje zou worden.

De eerste gast was meteen Kris Wauters. Marc en Kris kennen mekaar ondertussen een twaalf, dertien jaar en schrijven sindsdien heel erg vaak liedjes samen. Clouseau is een goeie klant. Het eerste liedje dat onder de loupe wordt genomen is "Kom eraan". Ik denk niet dat ik dit ooit al live gehoord had. Bij het accoustisch spelen, wordt er teruggegaan naar het prille begin van een lied, de eerste versie zeg maar. De samenzang wordt opeens zo belangrijk en ook het plezier van samen spelen, straalt veel meer af op het publiek dan wanneer je in een grote productie zit waar het lied van alle kinderziektes is ontdaan en met z'n zondagse kleedje aan wordt omringt door een geweldige show met klank- en beeldeffecten. Bij " Hoe Lang" kreeg ik plots een flashback naar het groene licht onder het zeil bij de sportpaleisproductie van 2003 toen Koen voor het eerst reclame maakte voor Plan België. De tekst is van Jan Leyers en de uitvoering vandaag door Kris Wauters.

Sarah wordt erbij geroepen en het is meteen duidelijk wat een stem die kleine dame heeft. Marc heeft Sarah vlak na haar Soundmixoverwinning leren kennen en voelde zich meteen vereerd om voor zo'n talent liedjes te mogen schrijven. "You are the reason" is er eentje van de hand van Ingrid Mank. Zij schreef dit voor haar dochter en echtgenoot en kon moeilijk afscheid nemen van dit schrijfsel. Toch wist Sarah haar te overtuigen om het liedje aan haar over te dragen. Sarah op haar beurt ging dan weer bij Kris ten rade om een leuke duetpartner te zoeken. De keuze ging spijtig genoeg niet naar hem, maar naar zijn broer. Vanmiddag wordt dit echter rechtgezet. Toen Sarah besloot om in het Nederlands verder te gaan en Marc haar vroeg welke richting ze wou uitgaan, gaf ze "de Perfectie" als voorbeeld. Om maar te zeggen dat ook de band tussen Sarah en Marc/Kris heel hecht is.

Billie is de onbekende in het viertal. Een donker meisje van 20 jaar met een enorm warme stem. Ze schrijft al 1,5 jaar samen met Marc en de songs waarmee ze ons liet kennismaken waren allemaal kippevelnummers. Een juffrouw om in de gaten te houden en zeker eens te beluisteren als je de kans krijgt.

Marc besliste al op 17jarige leeftijd dat hij van muziek zijn beroep wou maken ook al vond zijn ma het een beter idee om het als hobby aan te houden. Ik kan zowel moeder als zoon begrijpen. Moeder die heel erg beschermend is naar zoon toe, maar zoon die diep vanbinnen voelt waar het vuur brandt. We kregen tot twee maal toe een nummer van Marc te horen dat als titel " The Secret" kreeg en dat hij absoluut zelf wil uitbrengen met als backings, Sarah en Billie. Ik hoop echt dat hij die kans krijgt want het was prachtig. Natuurlijk kan een optreden van Marc Vanhie niet zonder "Talk to the liar" van The Bet. Een song die hij over zijn twee jaar jongere zus schreef.

Een aantal clouseau songs waaronder Marc z'n handtekening mag zetten : En Dans - Erop Los - Vanbinnen - De perfectie - Ik denk aan jou - Kom naar jou - Casanova- ...

Wat mij enorm opviel, is dat het voor Marc echt geen eerste vereiste is of een song al dan niet wordt uitgebracht. Natuurlijk is het fijn dat je aan het muziekminnend publiek je kunnen kan tonen, maar hij kan gewoon oprecht fier zijn op een song als deze klaar is, zonder meer. We mochten zondagnamiddag even binnenkijken in de ziel van een muziekmaker, een echte. Het was warm en verbazingwekkend tegelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten