-------------------------------------------Voor meer foto's kan je steeds https://www.facebook.com/carinegorisphotography bezoeken ---------------------------------------------

woensdag 29 februari 2012

Texas op Suikerrock Tienen

Ontstaan in het Schotse Glasgow in 1986 heeft de groep een ietwat ongewoon parcours afgelegd: meteen megasucces, dan bijna niets meer, en daarna nog veel meer succes! Texas wordt opgericht door bassist Johnny McElhone die met Altered Images en Hipsway reeds van het succes geproefd had. Sharleen Spiteri, een verdienstelijke modekapster wordt aangetrokken als zangeres en het klikt wonderwel. De groepsnaam halen ze van de film 'Paris, Texas' (1984), want zowel Spiteri als gitarist Ally Mc Erlaine zijn fan van Ry Cooder die de broeierige soundtrack voor de prent had gemaakt.
In 1989 bestormt de debuutplaat 'Southside' de Europese hitlijsten en er worden zo’n twee miljoen exemplaren van verkocht. De eerste single en pièce de résistance - 'I Don't Want A Lover' - gaat over een misgelopen relatie van Spiteri (ook in de volgende jaren blijft ze haar problemen in teksten verwerken). De verdere singles 'Prayer for you', 'Everyday now', 'Future is promises' en 'Thrill has gone' zorgen voor de uiteindelijke legendarische status van 'Southside'. De opvolgers 'Mothers heaven' en 'Ricks road' weten het succes echter niet te bestendigen, en de groep dreigt een stille dood te sterven.
Tot ze zich in 1997 transformeren van rockband tot een catchy popgroep en met het album 'White On Blonde' fenomenaal scoren. De single 'Say what you want' wordt een gigantische hit, zowel in de originele versie als in de remix versie met The Wu-Tang-Clan. Ook 'Black eyed boy' en 'Halo' worden instant hits. Ditmaal weten ze wel verder te surfen op de golf van succes met opvolger 'The Hush' en hitsingles 'Summer son' en 'In our lifetime'. In die periode staan ze ook twee jaar na mekaar (1999, 2000) hoog genoteerd op de Werchter affiche. Eind 2000 verschijnt nog een 'Greatest hits' album, en tot 2006 nog twee wat minder succesvolle albums, maar vanaf dan wou Sharleen Spiteri haar gezinsleven een tijd laten voorgaan. In 2009 leek het voortbestaan van Texas onzeker na een hersenbloeding van gitarist Ally McErlaine, waarbij hij 9 weken in coma lag. Na een revalidatie van een half jaar was McErlaine terug te oude en vorig jaar ging Texas voor het eerst in lange tijd terug op tournee (met o.a. een memorabele doortocht op TW Classic).
Geruchten doen de ronde dat er een nieuw album op komst is, maar wat inmiddels vast staat is dat Texas op zondag 29 juli de 26ste editie van Win for Life Suikerrock een memorabel slotakkoord zal bezorgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten